maanantai 16. kesäkuuta 2014

Aitauksen päivitetty ulkonäkö

Marsujen aitaus on kokenut paljon muutoksia asukkaiden määrän suurentuessa ja marsujen huoltajan mielen muuttuessa. Olen nykyiseen aitaukseen tyytyväinen, mutta seinät edelleenkin kaipaisivat piristystä. Ei se nyt ihan näin ankealta näytä todellisuudessa kuin valokuvissa, mutta kuitenkin... Muutimme tähän kämppään helmikuussa 2013, ja olen siitä asti noin viikoittain sanonut, että pitäisi asentaa taulukisko. Se vain ei ole ihan niin helppoa, koska tarvittaisiin iskuporakone, ja koko homma tuntuu vaivalloiselta. Olen myös miettinyt tapettien irti repimistä olohuoneen pitkältä seinältä, koska ne pimentävät huonetta. Tapettia vaan sattuu olemaan sen seitsemän kerrosta ja tasoitetta joka välissä... Jokainen, joka on tehnyt tapetinpoistohommia tietää, ettei se ole ihan herkkua. Yhdeltä seinältä tapetti on poistettukin, enkä edes muista oikein miten iso vaiva se oli, koska silloin tehtiin niin paljon muitakin remonttihommia ja yksityiskohdat tuppaavat hämärtymään. Mä muistan aina vain hienon lopputuloksen, en koskaan vaivaa, joka sen eteen on nähty :D

No, takaisin asiaan. Tässä muutama päivä sitten siivouksen yhteydessä otettuja kuvia marsuaitauksesta:

Aitaus kokonaisuudessaan..
ja vasemmalta...
Nykyinen systeemi on yhdistelmä purua ja mattoja, joiden päällä on strategisissa kohdissa pikkupyyhkeitä. Mattojen alla on vielä kuohkeat pyyheet ja ilmava kosteatilanmatto, jotta kosteus ei jäisi muhimaan pohjalla olevan vahakankaan päälle. Tämä on mielestäni toiminut oikein hyvin. Aiemmin mulla oli myös sanomalehteä pohjalla, mutta en oikeastaan tajua miksi olin niitä sinne pistänyt, kun se vain lisää työmäärää, eikä oikeastaan tuo mitään lisää systeemin puhtaanapitoon.

Jos pikkupyyhkeet on onnistunut 
keskelle...
asettelemaan sopivasti suosituimpiin pissapaikoihin, mattoja ei tarvitse vaihtaa kuin kerran kuukaudessa, tai jopa harvemmin. Vaikka en ole pyrkinyt opettamaan marsuja mitenkään sisäsiisteiksi, enkä tiedä kuinka hyvin se onnistuisikaan,
pissat tulevat pääasiassa pissalaatikoihin ja pyyhkeiden päälle tulee vain murto-osa. Mattojen päälle ei tule pissoja juuri ollenkaan. Pieniin purulaatikoihin ja isoon purulaatikkoon sen sijaan tulee pissoja sitäkin enemmän. Joudun vaihtamaan suuren osan puruista kolmen päivän välein, ja pieniä 
ja oikealle...
laatikoita siivoan päivittäin. Tosin olen ehkä vähän turhan tarkka hajuista, joku muu luultavasti siivoaisi harvemmin. Ilmanpuhdistin (isossa kuvassa vasemmassa laidassa) pitää loputkin haisut aika hyvin kurissa. Marsutkin tuntuvat tykkäävän puhtaista puruista. 

Imuroin matot 
päivittäin papanoista ja vaihdan samalla yleensä kaikki pikkupyyhkeet. Siivousruljanssiin kuluu päivittäin noin 20 minuuttia, mikä on mielestäni melko kohtuullinen aika. Se onkin sitten isompi homma, kun matot pitää vaihtaa. Siihen saan kulumaan yli tunnin. Viimeksi siivouksen yhteydessä lakaisin, imuroin ja pyyhin pikästä aikaa myös säilytyslaatikoiden takaa, koska siellä mahdollisesti kohtaava näkymä oli kummitellut painajaisissani jo jonkin aikaa. Olihan siellä paljon heinää, papanaa, purua ja karvoja, mutta pissaläikkiä ei ollenkaan - onneksi, koska lattia on parkettia... Oli muuten aikamoinen homma. Hikoilin kuin pieni sika ja ryömin mahallani pöytien alla kuin Indiana Jones pyramideissä. Tulipahan suoritettua ylimääräinen aerobinen liikuntahetki. Eikä myöskään tarvitse kauhulla ajatella, mitä siellä takana muhiikaan.

Tässä vielä vähän marsujen siivouksen jälkeisiä tunnelmia:

Heinäkasa on ihan ykkösvirike. Jouduin vaihtamaan heinää, koska lähieläinkauppa lakkasi myymästä sitä syysheinää mistä tykkäsin, ja tästä uudesta on vaikea saada kuohkeaa kasaa aikaan.. Korret ovat niin lyhyitä ja suoria. Pitää ehkä laittaa puinen heinäseimi takaisin, koska marsut tallovat korret häkin pohjalle, ja paljon menee hukkaan.
Kaikki makoilivat aitauksen sohvan vieressä olevassa päädyssä, mutta eivät tietenkään enää kun kameran ottaa esille...
En tiedä miksi mulle tulee valokuvissa usein mieleen, että Eukko näyttää joltain luolaeläimeltä, joka näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa vuosiin :D. Eukossa on jotain esihistoriallista. Tui tui!
Blondeja pelotti kun kamera työnnettiin lähelle naamaa.
"Onko jo turvallista tulla ulos?"
Heinäkasakin on ihan hyvä piilo.

7 kommenttia:

  1. Voi sulla on ihana aitaus! : ) taikakuutiohäkistä olen unelmoinut jo kauan, sellainen vielä joskus tulee ::)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiia! Taikakuutioista on kyllä paljon iloa, ja onhan ne ihan edullisiakin :)

    VastaaPoista
  3. Aida linkkasi sun blogin kun tuskailen marsujen asumusten kanssa. Samantyyppinen aitaus on mulla siis mielessä, kiitos inspiraatiosta ;) Mitä sarjaa nuo Lack-pöytien alla olevat vetolaatikot/säilytyslaatikot? Löytynee Ikeasta? Vai oliko nuo pöydät edes Lack-sarjaa? Ihan kuin olisin jostain lukenut. -Rosa

    VastaaPoista
  4. Moi Rosa!
    Pöydät on joo Lack-sarjaa, 4,95e hintaa näillä kappaleelta. Laatikot sen sijaan ei valitettavasti oo ikeasta vaan itse tehdyt mittaan sahautetusta vanerista.. Hintaa kuudelle tuli jotain 150 e, auts.. En löytänyt mitään lack-pöydän alle hyvin sopivaa laatikkoa kaupoista vaikka yritin hirveästi löytää. Kaikki oli joko ihan hirmu pieniä tai sit liian korkeita. Tilanne on voinu muuttua kyllä sittemmin, mun etsinnästä on kai jo yli vuosi. Ja helpommalla tietty pääsee jos ei oo niin tarkka laatikon koosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit, mä olin ihan varma, että laatikotkin on joku Ikean juttu! Olis niin kätevä säilyttää noissa kaikki marsukamat, eivät sit veis muualla tilaa ja menisivät sopivasti piiloon. No, täytyypä vielä pohtia asiaa :) Ärsyttävää tosiaan, kun mä menin tuhlaamaan rahat johonkin valmishäkkiin, ja nyt parin kuukauden jälkeen pitäis marsupojille saada isompi tila, kun eivät tuu tuossa oikein toimeen. Olis pitänyt heti alkuun satsata taikakuutioihin, ois säästynyt rahaa, ja aitauksen ulkonäkö ja koko olis ollut helpommin muokattavissa. Sen sais helposti jaettua kahdeksikin aitaukseksi, jos eivät tule isommassakaan tilassa enää toimeen. Lattianrajassa ei meillä marsut voi olla kun talossa on kans koira - ja oon huomannut että tuollaista lattiatasohäkkiä on myös todella ärsyttävä siivota... Nuo Lack-pöydät on kyllä mahtava juttu, niin edullisia ja näyttäis menevän taikakuutioiden kans hyvin yhteen! :)

      Poista
  5. Joo kyllä se on kätevää kun ei tarvii rikkoo selkäänsä kykkimällä lattianrajassa siivoamassa! Suosittelen sulle kompostiaitaa aitauksen pohjaksi, se pitää systeemin paremmin muodossa kun lackit on vähän kapeempia kun kaks taikakuutiota. Kompotiaita sopii täydellisesti taikakuutioiden mittoihin ja on tosi tukevaa!
    Tehdashäkissä on omat hyvät puolensa mut ite tykkään muunneltavuudesta :)

    VastaaPoista
  6. http://karvaistennaisten.blogspot.fi/search/label/aitaus?m=0

    Tossa vielä kaikki aitausjutut saman linkin alla, tunnukset ei mulla ainakaan kännyllä näy..

    VastaaPoista