maanantai 18. tammikuuta 2016

Pissa- ja kakkasavottaa - eli miten sotkun saa pidettyä minimissä

Kuten ehkä tiedättekin, mun marsut asuvat aitauksessa, jossa on sekä perinteistä purua, että tekstiilipohjaa. Multa toivottiin postausta, miten marsuaitauksen saisi pysymään siistinä, vaikka marsut eivät ole sisäsiistejä, joten alla avaan vähän omaa systeemiäni. Keinojahan on yhtä monta kuin marsunomistajiakin, ja marsut ovat myös erilaisia siisteystavoiltaan, joten kertokaapa omia vinkkejänne tai eriäviä mielipiteitänne kommenttilootassa! Tästä tuli aivan mammuttimainen kakkaensyklopedia, mutta ehkä joku kiinnostunut joskus vaikka löytää tämän guuglaamalla, ja siitä on hyötyä jälkipolville, tiedä häntä :D!

Olen tutkinut muualla käytettäviä kuivikkeita, ja on muutamia ihan selkeitä trendimateriaaleja, joille löytyy paljon käyttöohjeita. Ulkomailla (varsinkin USA:ssa ja Isossa-Britanniassa) suositaan fleeceä, koska se on pehmeää ja pysyy kuivana marsun alla, koska pissa menee siitä läpi. Fleece ei oman kokemukseni mukaan ole kuitenkaan tarpeeksi imukykyistä, eli alle tarvitsisi jonkin imukykyisen kerroksen, ja pissa haisee siinä kauhealta. Lisäksi fleeceä saa myllättyä ja sen alle on helppo kaivautua, eli kiinnittämisen kanssa olisi työtä, kun fleecet pitää vaihtaa  lähes päivittäin. Lisäksi kaikki heinänkorret, karvat ja purut tarttuvat siihen, mikä ei ole pesukoneen kannalta ihanteellista. Fleece menee myös pesussa melko nopeasti huonon näköiseksi ja on Suomessa suht hintava materiaali (Isossa-Britanniassa ja USA:ssa se on paljon halvempaa ja tarjontaa on runsaasti).Omasta mielestäni fleece on myös usein aika sähköinen ja epäluonnollinen materiaali. Isossa-Britanniassa tunnutaan olevan vahvasti sitä mieltä, että fleece on paras kuivike ja puru eli kutteri on vaarallista marsun terveydelle siksi, että se saattaa sisältää tikkuja, loiseläimiä ja terävää roskaa, pölyä menee marsun hengitysteihin aiheuttaen infektioita ja alusta kuivattaa tassunpohjia aiheuttaen epämukavuutta ja tulehdusvaaran halkeilevissa tassuissa. Mielestäni Suomessa on vähän eri tilanne, koska puutavarasta ei ole puutetta ja kutterikin on siksi laadukasta. En myöskään usko, että ainoastaan fleece olisi marsuille tarpeeksi pehmeä alusta. Onhan ihmisilläkin herkät jalkapohjat, ja silti mekin esimerkiksi totumme kävelemään lattioilla ja ulkona paljain jaloin ilman ongelmia :).

Suomessa ehkä itsestäänselvin kuivike eli puru ei kuitenkaan meille ollut paras pääasiallinen kuivikevaihtoehto seuraavista syistä:

- kun hankin taikakuutiot, en saanut hankittua kennomuovia pohjalaatikoksi, eli purua ei olisi saanut pysymään missään. Lisäksi halusin pystyä muuttamaan aitauksen kokoa ja muotoa.
- viidellä marsulla kutteria tai muuta kertakäyttöistä kuiviketta kuluisi isossa aitauksessa tosi paljon
- purujen siivous kestää kauammin kuin mattojen ja puru leviää helposti lattioita
- meidän lähellä ole paikkoja, joista saisi isoja pakkauksia edullisesti. Lähin Agrimarket tai Kodin Terra on noin tunnin automatkan päässä meiltä eikä ihan joka viikko viitsi ajaa sellaista matkaa pelkän purun perässä.
- puru olisi mahdollinen, jo pystyisin ostamaan ja varastoimaan sitä monta paalia yhdeltä reissulta, mutta meillä on tilaa säilyttää maksimissaan kahta paalia
- en tykkää purupölystä ja lattialla olevasta roskasta

Tekstiileillä kuivittamiseen päädyin seuraavista syistä:

- tekstiilikuivike on edullinen, koska samat laadukkaat kankaat kestävät käytössä jopa vuosia
- kankailla aitauksesta saa nätin, ja tykkään sisustukseen sopivista marsuaitauksista
- päivittäisellä siivouksella kangasaitaus on siistimpi ja haisee vähemmän kuin puruaitaus
- päivittäinen siivous on helppoa ja nopeaa, kestää noin 10 minuuttia, ja isompi siivouskin eli mattojen vaihto kokonaisuudessaan kestää vain puolisen tuntia
- kankaat ovat ekologisia, koska roskaa ei synny (paitsi nyt tietty sontaa syntyy joka tapauksessa paljon, mutta sehän on vaan lannoitetta :)
- kankaat eivät pölyä tai sisällä tikkuja, tai kuivata tassunpohjia kuten puru

Päädyin hankkimaan aitauksen pohjalle räsymattoja, koska ne ovat paksuja, tukevia, helppoja puhdistaa ennen pesua, ja hyvät matot kestävät käyttöä ja pesua 60 asteessa oikein hyvin. Ensin mulla oli isoja mattoja, mutta pelkäsin, että meidän pesukone menisi ennen pitkää niiden linkouksesta rikki - sen verran kolkkoja ääniä sieltä kuului. Nykyiset matot ovat kokoa 90X60cm. Ne ovat juuri sopivan levyisiä aitaukseen ja pesukonekaan ei niistä tunnu kärsivän, kun pesen kolme kerralla. Näin ainakin on menty jo yli kolme vuotta. Olen vaihtanut kaikki erilaiset matot pikkuhiljaa näihin Ikean Tånum-mattoihin. Halvasta hinnasta huolimatta ne ovat tosi kestäviä, sileitä, eivätkä mene aaltoileviksi tai menetä väriä pesussa ja kirjava väri kätkee pienet pissaläikät, tomaattiroiskeet ja punajuurilaappaisut. Tånum-matot ovat sopivan ohkaisia, joten ne kuivahtavat nopeasti, jos pissaa lirahtaa niiden päälle. Lisäksi nuo kulmissa tököttävät tupsut voi leikata helposti pois, joten matoissa ei ole hapsuja, joita marsut tykkäävät mussuttaa ja imeskellä.
Kerrostaminen kannattaa. Pelkät matotkin ehkä riittäisivät ihan hyvin, mutta mulla on niiden alla vielä kerros vanhoja pyyhkeitä imukyvyn takia ja kosteantilan mattoa alimmaisena, jonka tarkoitus on pitää pohja mahdollisimman ilmavana, jotta se kuivuu nopeasti pissavahingon sattuessa, eikä näin ollen homehdu tai kasvata bakteeriarmeijaa. Googlaamalla "kostean tilan maton" näkee esimerkkejä. Kyse on siis semmoisesta pehmeästä vaahtomaisesta muovijutusta, jota saa monista halpakaupoista, esim. Hong Kong ja Tokmanni. Aitauksen pohja on kosteutta läpäisemätöntä muovitettua vaneria.

Mattojen päällä on pikkupyyhkeitä strategisissa kohdissa, eli sellaisissa, missä marsut tykkäävät lepäillä ja pysyä paikoillaan pitkään. Lähinnä siis mökkien alla (pyyhkeitä kaipaavat paikat tunnistaa tietty pissaläikistä ja isoista papanakasoista). Mattosysteemin kanssa pitää olla hieman julma välillä, koska jos jokin paikka on aivan liian suosittu, sen viehätystä voi olla tarpeen hieman vähentää. Olen välillä joutunut poistamaan tai vaihtamaan suosituimpien mökkien paikkaa, koska suursuositusta paikasta tulee yleensä myös suosittu pissapaikka. Tuntuu myös, että pissan haju houkuttelee marsuja pissaamaan samaan paikkaan yhä uudestaan. Siksi usein siirrän suosituimman mökin purupuolelle tai otan kokonaan pois. Tämä vähentää myös marsujen riitoja, joten en usko, että kokonaisuudessa ne kärsivät kovinkaan paljon.

Pikkupyyhkeet vaihdan itse päivittäin ja ravistelen papanat bioroskikseen. Samalla imuroin kaikki papanat ja roskat matoilta. Näin hajuhaittoja ei oikeastaan pääse syntymään, eivätkä marsutkaan haise papanalta :D. Parhaat pikkupyyhkeet ovat paksuja ja mahdollisimman pienisilmukkaisia (marsujen kynnet eivät jää kudokseen kiinni, eikä niiden tee niin mieli nyppiä silmukoita hampailla eli pyyhkeet pysyvät kuosissa). Mulla on isompia pyyhkeitä sellaisten mökkien alle, joissa on useampia sisäänkäyntejä ja pienempiä kulmamökkeihin ja nurkkiin. Parhaat isommat pyyhkeet ovat oikeastaan kylppärinmattoja, koska ne ovat paksuja. Erityisesti tämäntyyppiset Ikean matot ovat olleet hirmu kestäviä ja hyviä, ja niitä löytyy lähes aina uusistakin mallistoista. Jotkut parikymmentä vuotta vanhat pyyhkeet ovat jo menneet reikäisiksi, mutta kolmen vuoden aikana hankitut pyyhkeet ovat kaikki vielä käyttökuntoisia. Hankin tarpeen mukaan uusia yleensä alennusmyynneistä. Esimerkiksi nyt Stockmannilla näytti olevan hyviä pyyhkeitä alennuksessa, mutta odota, että ne vielä vähän halpenevat.

Vaikka sanoin alussa. että en tykkää purusta pääasiallisena kuivikkeena, mulla on sitä kuitenkin yhdessä isossa tehdashäkin pohjalaatikossa keskellä aitausta. Tykkään purulaatikosta, koska sen yhdistäminen kangassysteemiin vähentää siivoustarvetta ja hajuhaittoja paljon, erityisesti siitä syystä, että siellä sijaitsee "ruokasali". Kaikki heinä tarjoillaan purupuolella, koska heinää syöden marsut viettävät hyvin suuren osan ajastaan, eli sinne tulevat myös suurin osa pissoista ja papanoista. Lisäksi olen huomannut, että marsut usein pissaavat saapuessaan purulootaan, eli se ehkä jollakin tapaa miellyttää niitä pissapaikkana, tai sitten ne merkkaavat ruokailualueensa, tiedä häntä. Aluksi mulla oli vain kankaita, ja niin on vieläkin matkalle lähtiessä, mutta huomaan kyllä, että ne haisevat enemmän kuin puruyhdistelmä. Mulla on myös pari pientä vessalaatikkoa, joissa on heinää, mutta niiden merkitys pissapaikkana ei ole kovin suuri. Siivoan ison purulootan kerran viidessä tai neljässä päivässä, siis maanantaisin ja perjantaisin. Siivotessa huomaa, että pikkulaatikkoihin ei tule pissoja paljonkaan. Purulaatikkoon tulee arviolta 80% pissasta, 20% pyyhkeiden päälle. Tuohon 20% mahtuvat myös pyyhkeiden ulkopuolelle tulevat lirit, mutta niitä on varsin vähän, jos pyyhkeiden sijoittelu on onnistunut.

Muita tärkeitä seikkoja kangaspohjaisen aitauksen puhtaanapidossa ovat mun mielestä erityisesti seuraavat seikat:

Tilaa kannattaa olla runsaasti!
Koska pissasta märät kankaat haisevat heti ja papanat jäävät kankaan päälle eivätkä huku purun sekaan, hajua syntyy väistämättä enemmän, jos marsut ovat pienessä tilassa. Mitä enemmän neliöitä, sitä vähemmän sotkua ja haisua - tai siis yhtä paljon, mutta laajemmalla alueella, mutta yhtä kaikki siistimpää :). Marsuille ei tee hyvää olla pienessä, likaisessa tilassa -tietenkään. Siksi en ehkä ihan varauksetta suosittelisi kankaita tehdashäkissä oleileville marsuille, paitsi ilmeisesti jotkin poikamarsut (ja ihan yksilöiden välisiäkin eroja varmasti on) ovat paljon tarkempia pissaamaan tiettyihin paikkoihin kuin tytöt, joten joku tulee varmasti toimeen kankailla ja kulmavessoilla. Kokemus opettaa. Mutta tämä mun systeemi toimii siis epäsisäsiisteille sottapyttymarsuille etenkin siksi, että tilaa on tarpeeksi.

Hyvä rikkaimuri on paras ystävä
Mulla oli aiemmin Electroluxin halpisversio samasta imurista mikä mulla nyt on. Tämä nykyinen on reilun satasen maksanut värme. Halvempi imuri oli ihan selkeästi huonompi kuin tämä kalliimpi. Imuteho oli heikko ja heinät tukkivat imurin parissa sekunnissa, joten sitä sai tyhjennellä jatkuvasti. Heikon imutehon vuoksi siivouksessa kesti ainakin tuplasti kauemmin, mutta imurin akku yleensä hyytyi ennen kuin siivouksen sai tehtyä, joten jouduin jatkamaan käsin. Nykyisessä imurissa riittää tehoa lähes tunniksi (vaikka siivouksessa kuluu nykyisin vain 10 minuuttia), joten sillä pystyy myös hoitamaan pikkuimuroinnin koko kämpälle, jos ei jaksa kaivaa isoa imuria kaapista.

Kannatta panostaa hevostarvikkeiden pesupussiin
Matot ja pikkupyyhkeet pesen hevostarvikkeiden pesupussissa, joka toimii tosi hyvin. Pesukoneeseen ei jää karvoja tai roskaa, vaan ne pysyvät pussin sisällä. Pestyistä kankaista roskat lähtevät kevyesti ravistamalla. Pitää vain rikkaimurilla imuroida lattia jälkikäteen. Mulla on yksi pussi kestänyt käytössä suunnilleen vuoden, sen jälkeen vetoketju sanoo heipat, ja yhden pussin hinta on noin 20 euroa.

Ilmanpuhdistista kannattaa harkita
Ilmnpuhdistin vähentää merkittävästi allergeenien ja hajun määrää huoneilmassa. Meillä puhdistin on siksi, että Jimmy on allerginen heinälle, mutta myös huoneilma pysyy raikkampana, mikä on kiva plussa.

Huonoja puoliakin tekstiileissä on:

- jos pyyhkeet sijoittaa väärin, ja marsut pissivät suoraan matoille, joutuu vaihtamaan matot useammin, jolloin pyykki- ja työmäärä kasvaa. Näin tapahtuu etenkin, jos jostakin mökistä/makuupaikasta tulee tosi suosittu. Matot menevät silloin ihan märiksi, ja isot määrät vanhaa (vaikka jo kuivunuttakin) pissaa alkaa haista nopeasti.
- myös tuoreruoat töhrivät matot nopeasti rumiksi, jos marsut eivät syö pyyhkeen päällä
- jos päivittäinen tai lähes päivittäinen aitauksen siivoilu ei sovi syystä tai toisesta viikkorytmiisi, kankaat eivät ehkä ole sinun juttusi.
-pyykkäämistä riittää myös; meillä pyykkikone pyörii marsuyykkiä kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Summa summarum: Vaikka kankaat itsessään ovat halpa valinta, kaikkiin oheiskamoihin saa kyllä kulumaan rahaa, joten varo, ettet innostu liikaa ;)!






12 kommenttia:

  1. Asiapostaus! Nyökyttelin täällä lukiessani. :) Oot ehkä lukenutkin, mutta linkitän jos jotain muuta kiinnostaa miunkin vastaavat mietteet eri kuivitusmahdollisuuksista ja kokemuksista niihin liittyen. :)

    http://marsumayhem.blogspot.fi/2014/04/marsujen-asumuksessa-lakanatpyyhkeet.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että linkkasit tuon! Voisinkin laittaa postauksen loppuun vielä muutamat linkit hyvistä lähteistä.
      Lisäilin vielä pari juttua tekstiin, kun eihän tuo nyt vielä ollut läheskään tarpeeksi pitkä *hehee*.

      Poista
  2. Totta puhelet! Meillä aika lailla samat systeemit , mutta sultahan mä olen koko aitauksen matkinutkin :D Pientä muutosta on tuloillaan kyllä meillä aitauksen malliin ja kuivikkeisiin, mutta kokonaan en matoista ja pyyhkeistä luovu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun pojilla on hienot oltavat <3. Kun kävin poikia hoitamassa, huomasin, että ne ovat paljon sisäsiistimpiä kuin mun tytöt! Pissaa oli vain lootissa. Hypistelin kaikki pyyhkeet ja nuuhkin niitä, että onko pissaa, mutta ei ollut :D

      Poista
    2. Ihana marsunhoitaja-Leeni :'D :'D <3

      Poista
    3. Hahaha naurattaa muakin Leeni-hoitaja ja pyyhkeiden nuuskiminen :D:D onhan ne melko siistejä kyllä, pystyn hyvin pitämään kahden päivän välin pyyhkeiden vaihdossa sillon ku laiskottaa, mutta on ne silloin jo pissaiset - usko tai älä :D

      Poista
    4. Pissa-Leeni :D! Ihan sivuhuomautuksena tähän pissanhaisteluun, että mun äiti on kehittänyt tavan vetää syvään henkeä kotiin tullessaan, koska sen italianvinttikoirapojat hiemasen ruikkivat. Se haistaa jo eteisestä onko jossain merkkipissat :D oma nenä ei ole ihan niin tarkka.

      Poista
  3. Kiva postaus! Tosin uskon että on ihan marsukohtaista minne pissailevat. Meillä tyttöjen pissat tulevat tarkemmin samaan paikkaan heinien luo. Tosin tähän voi vaikuttaa myös se että uroksien häkit täyttyvät nopeammin isommista papanoista joka puolella häkkiä ja luo likaisemman vaikutuksen. Naaraiden pikkupapanat löytyvätkin suurimmaksi osiksi myös heinien seasta :) Tosin se kohta häkistä rupeaakin samalla haisemaan ja kastumaan nopeammin kun kaikki on samassa kohtaa, joten siivota joutuu melkeinpä useammin (tosin vain yhdestä nurkasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, varmasti johtuu eniten yksilöstä, mihin pissat tulee. Tosin tytöt yleensä ruikkivat toisiaan, joten siitä tulee ainakin pikkuroiskeita :D. Meilläkin on heinäpuolella muutama ihan tosi selkeä pissapaikka, etenkin portaiden edustat on selkeästi märimmät. Niihin kohtiin myös tulee papana"laatat", mutta marsujen jalat onneksi pysyy siisteinä ja kuivina, kun on heinää paljon purun päällä :).

      Poista
  4. Olen kokeillut eri tekstiilejä mutta en koe niitä meille toimiviksi. Meillä pissitään minne sattuu ja suuri määrä urosten pissiä haisee heti tekstiileistä läpi, eikä omaan arkeen sovi se, että joka päivä olisi siivoamassa ja pesemässä pissapyykkiä. Käytän purua ja paljon, se tulee edulliseksi ja agrimarket on lähellä, joten sen saaminen on helppoa. Tykkään purun tuoksusta ja valoisuudesta. Jossain vaiheessa meilläkin häkkijärjestelyt muuttuvat ja tulen tekemään aitauksiin erikseen mattoalueita, mutta suurin alue kuitenkin peitetään edelleen purulla. En ole huomannut purun aiheuttavan mitään ongelmia marsujen terveydessä, agrista saatava puru on todella hyvää ja pölyämätöntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähellä oleva Agrimarket olis luksusta! Saattaisin harkita purun käyttämistä suuremmissa määrin, jos täälläkin olis agri, vaikka tykkään matousta. Itsekin tykkään purun tuoksusta, mutta lähes kaikki ostamani puru on pölissyt enemmän tai vähemmän. Se haittaa lähinnä siivouksen yhteydessä, kun köhityttää.

      Poista
  5. Itsellä on taikakuutiohäkki ja kolme tyttöä. Ihan pohjalla on Ikean kynnysmattoja, niiden päällä koko häkin alueella ihan perus vahakangasta. Ruoka-alueella on pohjalla heinää, joka ei kelvannut syötäväksi, mutta tarjoaa suojaa tälle alueelle. Aiemmin oli purulaatikko ja siihen palaan kun heinät loppuu. Virallinen pissaboksi on häkin nurkassa oleva Ikean euron matala toimistotarvikelaatikko jossa on purua. Pissat tulee sinne. Vahingot pyyhin pois etikkavedellä, ei tule uusia samaan paikkaan. Pissaboksin päällä on taso, joten pissarauhaa on. Pyyhkeitä on kahdessa nukkumapaikassa, niille pissitään yllättävän vähän.
    Tämä on toiminut meillä. Vahakangas on sikahelppo pyyhkiä puhtaaksi ja pyyhkeet heittää pesuun.

    VastaaPoista