tiistai 29. joulukuuta 2015

Pohdintaa marsujen ruokinnasta

Olen viime aikoina joutunut kovasti pohtimaan, miten possulaumaani ruokkisin parhaiten. Syitä on useita: Mimmi on aika laiha, Tyllerö ja Hupakko taipuvaisia lihomaan. Eukko alkaa jo hieman menettää lihasmassaa, joten vanhenevan marsun erityistarpeet on pikkuhiljaa aiheellista jo huomioida. Pimu voi mainiosti, se on oikein tymäkkä pakkaus, mutta se onkin tommonen vauveli <3. Ainakin Eukolla on jo pitkään ollut pissan sakkaisuutta. Myös Mimmillä saattaa todennäköisesti olla sama ongelma, eli kiteitä virtsassa, sillähän oli virtsatietulehduskin.

Siksi olen tutkaillut sopivaa ruokavaliota, jossa olisi hyvä kalsium-fosfori -tasapaino ja vähäinen oksaalihappopitoisuus. Myös c-vitamiininapit loppuivat, eikä lisää samaa liene saatavilla. Olen pistänyt nyt juomaveteen C-maxia, jonka sain puoleen hintaan stokkan eläinosaston loppuunmyynnistä. Minua kiinnostaisi kovasti korvata kaikki c-vitamiini luonnollisella vaihtoehdolla, eli tuoreruoalla. Kuitenkin lähinnä heinästä koostuva ruokavalio tuntuu minusta marsulle perustellusti sopivalta, sillä sen elimistö, suolisto ja purukalusto hyötyvät siitä. Virtsavaivaisillekin marsuille pitäisi olla hyötyä vesi-heinä-linjasta. Muutama viikko siis ollaan ruokinnassa menty lähinnä heinällä, koska kaikki muut paitsi Mimmi voisivat hyötyä pienestä painon pudotuksesta. Mimmi saa pellettiä, ja tuoreita ovat kaikki saaneet lähinnä maistiaisiksi. Jälkituotoksesta päätellen se sopii kaikkien vatsalle hyvin. Mutta tänään punnittuani marsut huomasin,että pelkkä heinä ei ylläpidä marsujen massaa tarpeeksi hyvin, tai mielestäni paino putoaa liian nopeasti. En haluaisi, että kukaan sairastuisi huonontuneen vastustuskyvyn takia. Talvi tuntuu muutenkin huonontavan aina marsujen yleiskuntoa hieman. Sakkapissat taitavat olla kuitenkin vähentyneet.

Tulokset verrattuna 15.12. ovat 29.12. seuraavat:
H: 1468g -> 1424g Tämä olisi muuten hyvä, mutta tuntuu, että Hupakolta on kadonnut lihasta hartioista. Myös kystat tuntuisivat suurentuneen, eli painon todellinen pudotus saattaa olla vaa'an lukemaa suurempi. Oikean kyljen kystasta tuntee nyt selvästi, että se on lokeroinen, tai ainakin siinä on kaksi lokeroa.
T: 1247g -> 1168g Melko merkittävä pudotus, ja Tyllerö on selkeästi aika luikeronlaiha nyt. Pitää vielä seurata, kuten Hupakollakin, ettei se johdu kystista, eikä laskusuunta jatku.
E: 1044g -> 1000g Eukko-seniorin paino olisi hyvä pitää tasaisena, eli laskusuunta ei oikein ole toivottava, kun lihasta häviää samalla.
P: 926g -> 893g Pimu on ihan ok tuonkin painoisena, mutta ei muutama lisägrammakaan haittaisi.
M: 810g -> 775g Tämä on huono, koska suunta on jo pitempään sairauden jälkeen ollut ylöspäin, ja nyt on taas tullut takapakkia pelletistä huolimatta.

Nyt siis kokeilen ensin lisätä ruokavalioon kaikille hieman pellettiä, mutta tuoreiden niukempaa annostelua aion vielä jatkaa hetken, jotta näen miten se vaikuttaa pitemmällä aikavälillä painoon ja pissan sakkaisuuteen. Paprikaa aion tarjoilla kuitenkin usein, koska siinä on paljon c-vitamiinia. Monet tuoreet ovat siinä mielessä ristiriitaisia, että osassa on paljon c-vitamiinia, mutta myös paljon oksaalihappoa tai huono kalsium-fosfori -tasapaino. C-vitamiiniakaan ei tietenkään ole syytä yliannostella, koska sekin saattaa kiteyttää virtsaa. Esimerkiksi persiljassa on paljon c-vitskua, mutta tosi paljon oksaalihappoa. Täältä voi luotettavasti vertailla eri ruoka-aineiden ravinto- ja hivenaine-pitoisuuksia. Löysin linkin Murmelin marsulan ruoka-artikkelista. Murmelin marsulassa on kyllä valtavasti mielenkiintoista luettavaa. Osaa tiedosta pitää itse punnita, sillä kaikista aiheista ei löydy marsupätevää tutkimustietoa. Joka tapauksessa ihailtavaa ja pyyteetöntä paneutumista marsujen hoitoon. Murmelin marsulasta löytyy apua moneen kiperään tilanteeseen.

Olen ollut tyytyväinen Oxbown pelletteihin, mutta tilasin Zooplussalta sen rinnalle kokeiluun Supreme Science Selective -pellettiä, jossa on vertailun perusteella vähemmän kalkkia. Haluan nähdä, josko sakkapissat vähenisivät siitäkin. Se on myös hieman tuhdimpaa, joten Mimmi voisi hyötyä siitä massankeruussa.

Voi hyvin olla, että millään näistä muutoksista ei ole merkittävää vaikutusta marsujen terveyteen, koska ne ovat kuitenkin perusterveitä hyvin hoidettuja pullamarsuja, mutta kokeillaan nyt. Eipä se varmaan ainakaan haittaa tee.

Ovatko muut teheet ruokintakokeiluja marsulassaan ja millaisella menestyksellä? 

Varmaan monet teistä ovat tutustuneet ihan samoihin artikkeleihin kuin minäkin, mutta laitan tähän loppuun aiheeseen liittyviä linkkejä, jotka mun mielestä ovat olleet hyviä, jos jotakuta kiinnostaa:

Murmelin marsulan artikkeli marsun ruokinnasta
Guinea lynxin ohjeita marsun ruokintaan (kaikki Guinea lynxin artikkelit ovat englanninkielisiä)
Guinea lynxin yksi ehdotus marsuille tarjottaviksi tuoreruoiksi
Guinea lynxin kalsium-fosfori -arvoihin perustuva taulukko tuoreruoista
Guinea lynxin kattava taulukko tuoreruoista aakkosittain


18 kommenttia:

  1. Aika paha tilanne. Toisen pitäisi laihtua ja toisen lihota. Mulla oli hetki sitten samanlainen ongelma, mutta ei noin paha. Sekin sitten ajan kanssa korjaantui itsestään. Seuraan mielenkiinnolla sun tuloksiasi ja havaintojasi ton sakkaisuuden osalta. Omilla marsuilla on sitäkin ilmennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä tilanne nyt niin paha ole, kunhan pohdiskelen eri vaihtoehtoja :). Ainahan sitä yrittää vaan hoitaa lemmikkejään niin hyvin kuin osaa. Kiitos tsempeistä!

      Poista
  2. Itse en ole tehnyt pahemmin mitään ruokintakokeiluja koska nykyinen on osoittautunut hyvin toimivaksi: vettä, heinää ja pellettiä on kokoajan tarjoilla ja annan niiden lisäksi 2-3 kertaa päivässä pienen palan jotain tuoretta esim. porkkanaa. Itselläni on tosin kaksi aktiivista urosta, joiden energiansaantia ei tarvitse rajoittaa. Marsuilla on myös lähes aina tarjolla lehtipuiden oksia ja mustikanvarpuja. Olenkin miettinyt, että mahtaakohan mustikanvarpujen sulamattomat kuidut hampaiden kulumisen lisäksi myös omalta osaltaan auttaa ruuansulatusta.

    Itse käytän juurikin tuota kokeiluun ottamaasi Supremen Science Selectiveä, jota marsuni ovat syöneet noin viiden vuoden ajan ja voin suositella sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun marsut olis niin onnellisia, jos saisivat syödä pellettiä koko ajan, mutta valitettavasti osa näistä neideistä lihoo jo siitä, että näkeekin pellettiä yli teelusikallisen kerrallaan :D. No ehkei ihan. Mutta taidan pystyä tuota sss:ää antamaan lähinnä vaan Mimmille, kun siinä on aika paljon kaloreita kumminkin, mutta toivotaan, että se maistuisi sille hyvin!

      Poista
  3. Omista marsuista 2 saavat kaikista pelleteistä, myös tuosta sss:tä pahaa sakkavirtsaisuutta ja kipupissaamista, toisella ehti virtsakiveksi saakka.

    Vaikka muut sietävät puolestaan pellettiä, olen pitänyt yksinkertaisempana jättää pelletin kokonaan pois. Nyt syödään heinää, juureksia, paprika, tomaatti kurkku omppu. Sakkaamistaipuvaiset tyttöni saavat oireita myös suuresta määrästä porkkanaa ja paprikaa joten eivät niitä saa kuin nameina. Toinen näistä on jo kuusi ja paino edelleen 1.2kg paikkeilla joten ainakin täällä tuoreruokailu toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä saatkin olla tarkkana siellä ruokinnan suhteen, ja hyvä, että olet löytänyt toimivan systeemin! Marsut on kyllä niin yksilöitä ruokinnankin suhteen.

      Poista
  4. Itse oon miettinyt ihan samaa ääneenkin tuolla blogin puolella. Meilläkin alkoi pojat hoikistua liikaa kun pelletit jäi pois. Nyt saavat hieman. Samoja havaintoja kuin yllä kommentoineella: pelletit ja liika porkkana aiheuttaa sakkaa. Jos pelletit tahtoo jättää pois, niitä turvallisia tuoreita lienee sitten järkevää lisätä paljonkin jottei paino tipu liikaa. Tsemppiä kokeiluihin, mekin täällä jatketaan omia kokeiluja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aika hämmästynyt tuosta tuoreiden vaikutuksesta painoon, koska syötän niitä ylipäätään aika vähän, alle kourallisen per naama ja vain kerran päivässä. Mutta näköjään vaikuttaa! Nyt tietty on ollut joulu ja marsut matkustivat, joten stressikln voi vaikuttaa, joten täytyy vielä seurailla.

      Poista
  5. Mä olen ehdottomasti sitä mieltä että c-vitamiinin tarpeen voi tyydyttää pelkillä tuoreilla. Se määrä mitä marsu tarvitsee päivässä c-vitamiinia on melko pieni ja jo pieni siivu paprikaa pitäisi riittää. Meillä on menty monta vuotta jo pelkillä tuoreilla. Välillä tietenkin tulee tarjottua myös c-vitamiinia tuoreiden päällä tai vedessä oman mielenrauhan takaamiseksi, mutta tuskin siitä on loppupeleissä mitään hyötyä lisätä kerran pari c-viitamiinia kolmen kuukauden aikana :D

    Meillä sellainen normi annos on ollut 1/4 paprika/marsu päivässä. Jos on tarjottu muuta niin vähän riippuen paljon vitamiineja sisältää paljonko saa, mutta määrät eivät mitään suuria ole. Paprika on se mitä meillä eniten syödään, ihan jokaisen lempparia!

    Muuten mennään aikalailla vesi + heinä linjalla. Pellettiä saavat marsuista riippuen eri määriä, mutta mulla onkin helpompi mahdollisuus siirellä marsuja häkistä toiseen tarpeiden mukaan. Oxbowilla mennään täälläkin (nyt sekoitettuna ohrasuurimon kanssa) johon siirryttiin juuri takaisin. Kokeilussa oli Altromin, mutta meillä se aiheutti punertavaa virtsaa (tai näin oletan koska hirveästi muu ruokavalio ei ole muuttunut. Katsotaan jos virtsan väri muuttuu takaisin normaaliksi nyt). Muuten ei meillä ole mitään virtsaongelmia koskaan ollut *koputtaa puuta*. Eläinlääkärikin totesi, ettei kiteitä löydy ja viljelyistäkään ei mitään löytynyt kun oman mielenrauhani takia tutkittiin löytyisikö virtsasta mitään bakteereita nyt kun virtsa on ollut värjääntynyttä.

    Ruotsin marsusivuja kun on seuraillut niin moni tarjoilee siellä pellettien sijaan jotain muuta, esim ohrasuurimo näyttää olevan suosiossa (meilläkin tämä kokeilussa nyt pellettiin sekoitettuna). Myös kaura ja muut erilaiset omat viljasekoitukset. Niissäkin tietenkin omat edut ja haitat (huono kalcium/fosfori suhde), mutta missä nyt ei ole, jos pikkutarkoiksi rupeaa. Ehkä kokeilemisen arvoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin unohtui että Ruotsissa myös hirveästi c-vitamiinin tarve täytetään tuoreilla (paprika, lehtikaali ja muut erilaiset kaalit näyttää olevan suosiossa. Vaikka täällä saa kokoajan kuulla kuinka huonoa kaali marsuille on, on se ruotsissa yksi niistä tavallisimmista tuoreista). Siellä kun lukee niin eri c-vitamiinivalmisteet on täyttä hölynpölyä ja veteen sekoitettuna vitamiinit katoavat heti. Tästäkin voi todeta että toimivia tapoja on monia ja yhtä ainoata oikeaa ei ole. Pitää vaan löytää se sopivin omille marsuille :)

      Tulee nämä kommentit nyt vähän eri osissa kun fiksuna rupesin romaania kännykällä kirjoittamaan ja olikin astetta haastavempaa :D

      Poista
    2. Ihailtavan kännykkäromaanin sait aikaan :D! Mulla menee hermo aina kännykällä kommentoidessa, kun se on jotenkin niin vaikeaa.
      Joo, samaa mieltä tuosta tuoreruoka-asiasta. En jotenkin aiemmin oo jaksanut tutkia eri vihannesten vitamiinipitoisuuksia, mutta nyt tajusin, että tuo Finelin sivu on hirmu kätevä, ja samoin Guinea Lynxistä löytyy hyvä taulukko, niin eihän se oikeastaan olekaan niin työlästä. Paprika vaikuttaa tosi hyvältä vaihtoehdolta, kun sitähän noin periaatteessa riittäisi jo 10 grammaa perusterveelle marsulle c-vitamiininlähteeksi. Varmuudeksi olen antanut 20g/naama, koska pitkään matkaa tehneistä vihanneksista ei voi olla varma, vaikka käsittääkseni tuo Finelin tieto on ihan kaupassa myytävistä paprikoista jonkinlainen keskiarvo. 20 g on just suunnilleen 1/4-1/5 -paprika.
      Oon myös aiemmin syöttänyt parsa- lehti- ja keräkaalia marsuille, koska niissä on paljon hyviä vitamiineja, ja vatsat ovat sitä kestäneet hyvin, vaikka guinea lynxin mukaan se on ihan nou-nou. Eri maissa on ihan selkeästi eri ruokintatrendit! Veteen en haluaisi sekoitella tuota c-maxia, koska se huonontaa sen maistuvuutta marsuilla, niin tuoreet tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Nyt olen pistänyt varmuuden vuoksi yhden mitallisen c:tä veteen, koska silloin vesi vielä maistuu marsujen mielestä juomakelpoiselta.

      Hurja tuo Altromin-juttu! Toivottavasti nyt tilanne teillä normalisoituu. Oon kuullut muualtakin, että on tapahtunut Altrominin kanssa joillakin kummallisuuksia.

      Pelletin kanssa oon tarjonnut Mimmille energialisänä kauraa, ja muillekin sen pari jyvää samalla. Suomessa monesti sanotaan ettei viljatkaan sovi marsuille, mutta uskoisin, että tuommoisista pienistä määristä ei ole ainakaan haittaa. Jyvän kuoressa on sitä paitsi paljon kuitua, ja nekin näyttävät maittavan hyvin. Pitääkin katsastaa nuo ohrasuurimot myös!

      Poista
  6. Älkää hyvät ihmiset jättäkö sitä c-vitamiinia pois ruuasta, sillä en luottaisi pelkästään kaupan vihannesten tai hedelmien c-vitamiini.Ellei itse kasvata vihanneksi.

    Marsun ruokavalio koostuu pääasiassa c-vitamiini kuitu sekä vesi. Jos marsu ei saa tarpeeksi kuitua sen elimistö ei voi hyvin. Itse en jättäisi pellettejä pois, koska marsu saa niistä kaiken tarvitseman. puristettu pelletti on minun mielestäni paras. Näin marsu ei voi valita mitä syö. Itse annan aamulla pellettiä ja illalla tuoreruokaa kohtuudella. Kaalia en antaisi sillä marsut saa ilmavaivoja helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ei luottaisi kaupan vihanneksiin? Niistä samoista vihanneksistahan me ihmisetkin saamme vitamiinimme. Tietenkin vitamiinien määrä voi vaihdella, mutta ollakseen varmalla puolella antaa sitten vähän enemmän.

      Tähänkin tietenkin vaikuttaa se MITÄ antaa. C-vitamiinin tarve kun on vaikeampi tyydyttää porkkanalla, tomaatilla, omenalla, kurkulla, salaatilla yms. (En tiedä tasantarkkaa mitä tuoreita ihmiset marsuilleen tarjoilee, listasin sellaisia jotka useasti hyppäävät keskusteluissa silmiin) Silloin tietenkin on parempi tarjoilla sitä c-vitamiinia. Jos tuoretarjoilu perustuu kasviksiin joissa tunnetusti on paljon c-vitamiinia, niin miksei marsu saisi sitä kautta tarvitsemaansa?

      Poista
    2. Ihan ensiksi toivoisin, että allekirjoittaisit viestisi jollain nimimerkillä, Anonyymi, jotta tietäisin, kuka kukakin anonyymi on. Poistin linkin versele laga -rehuun, koska en tajunnut ihan miksi olit postannut sen.
      Fineli-tietokanta on luotettava työkalu määrittämään vihannesten vitamiinipitoisuutta, koska sitä ylläpitää terveyden ja hyvinvoinninlaitos eli valtio. Se mittaa nimenomaan kauppissa myytävien vihannesten viramiinipitoisuuksia, eli virhemarginaali on varsin pieni.
      Marsun pääasiallinen ruoka on heinä, ja pellettejä on todella monenlaisia. Pelletti aiheuttaa joillekin marsuille enemmän haittaa kuin hyötyä virtsaongelmien muodossa. Tämä kuten kaalinsietokykykin on marsukohtaista, joten näistä asioista ei ole olemassa ehdotonta totuutta. Ne huomaa vain kokemuksen perusteella.

      Poista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Aika moniin marsuille tarkotettuihin hedelmiin ja vihanneksiin suihkutetaan pintakäsittely ainetta,mikä heikentää c-vitamiinia.

    Esimerkiksi ulkomailta tuotavat omenat ja päärynät käsitellään post-harvest-aineilla. Ne ruiskutetaan hedelmien pintaan, minkä päälle suihkutetaan vahakerros. Vahakerros ei liukene veteen, eli myöskään torjunta-aineet eivät poistu hedelmästä. Olin kolmisen vuotta sitten kesätöissä Närpiössä, jossa kasvo eri vihanneksia. Niin siellä kertoivat tästä.

    Juu toi on kyllä totta, että voit antaa enemmän tuoreruokaa. Mutta on paljon aloittelevia marsun omistajia, ketkä ei välttämättä osaa annostella tuoreruokaa oikein.Josta seuraa esim just näitä virtsa ja muita ongelmia.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oon ihan samaa mieltä sun kanssa :) ja sen takia just jos antaa pelkkiä tuoreita pitäisi antaa sellaisia missä oikeasti on paljon c-vitamiinia. Itsekin kyllä jos on tarvinnut neuvoa niin neuvon c-lisää antamaan, ihan varmuuden vuoksi. Kunhan varmasti jotain kautta c-vitamiinia saavat, se on pääasia.

      Poista
    2. Fineli-tietokanta on luotettava työkalu määrittämään vihannesten vitamiinipitoisuutta, koska sitä ylläpitää terveyden ja hyvinvoinninlaitos eli valtio. Se mittaa nimenomaan kaupoissa myytävien vihannesten viramiinipitoisuuksia, eli virhemarginaali on varsin pieni.

      Poista