tiistai 1. joulukuuta 2015

Hormoonihirviö ja tennispallo

Nyt on kotiuduttu lääkäristä Pilvi Lassilan luota Univet Tammistosta. Sekä Tyllerö että Hupakko saivat pistokset munasarjakystiin. Tyllerön kystat ovat pienet, oikea hieman isompi kuin vasen, mutta kummatkin ovat noin 2,5 cm halkaisijaltaan. Ne kuitenkin aiheuttavat jatkuvaa kiimakäytöstä. Päätin lähteä lääkäriin, kun pari päivää sitten Tyllerö kiusasi Pimua koko yön niin, että Pimu oli ihan hermoraunio seuraavana päivänä.Pilvi sanoi, että voisin harkita Tyllerön sterilointia, jos häiriköivä käytös pahentuu. Viimeksi pistos ainakin vaikutti parin kuukauden ajan, joten en halua vielä harkita mitään leikkausta, jos muu hoito auttaa. Mun mielestä on ihan ok, jos joutuu parin-kolmen kuukauden välein käymään lääkärissä Tyllerön kanssa saamassa pistoksen. Saatan selvittää seuraavaa kertaa varten jonkun vähän halvemman paikan nyt kun tiedän varmuudella, että siitä on kyse.
Hupakon tila sen sijaan oli aika yllättävä. Sen oikean puoleinen munasarja oli peräti 7cm läpimitaltaan! Toinen on vain 2,5 cm eli samaa luokkaa kuin Tylleröllä. Olin huomannut omituisesti leventyneet kyljet, ja painoakin oli tullut viikossa 50 grammaa lisää, joten epäilin kyllä kystia mutta en silti ollut arvannut että sieltä noin hurja pallo löytyisi. Googlasin juuri, että tennispallo on täsmälleen saman kokoinen. Pilvi sai kystan esiin kyljestä, ja kyllähän se oli ihan valtava. Hurjasta koostaan huolimatta kystasta ei ole tullut kummempia ongelmia Hupakolle. Se ei aiheuta sille hormonaalisia ongelmia ainakaan toistaiseksi, joten leikkaushoitoa ei suositeltu. Hormonin ylituotannon kanssa tuommoinen kysta voisi kuihduttaa marsun, mutta onneksi sitä ongelma ei siis ole. Jos kysta tuosta paisuu, se voi haitata ruoansulatusta, jos se painaa suolistoa. Pitää siis tarkailla, että syöminen ja kakkiminen säilyy normaalina.  Piikki saattaa auttaa Hupakkoa, mutta pistos toimii yleensä paremmin hormonaaliseen käytökseen kuin itse kystaan. Eli kysta saattaa pysyä tuon kokoisena tulevaisuudessakin. Toivottavasti se ei vain suurentuisi kovasti.
Tästä sen huomaa, että vaikka on sisarukset, joilla on sama vaiva, oireet ovat ihan erilaiset.
Hintaa tälle käynnille kertyi lääkkeineen (lääkkeiden osuus alle 1€ :D) noin 130 euroa.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä tosi mielenkiintoista luettavaa! Itselläkin kun noita naarasmarsuja on 6 niin saattaa tulla ajankohtaiseksi aiheeksi tämäkin vielä joskus. Kiitos "sairaskertomuksen" rustailusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä kiehtova aihe! Sikäli jännä kun meillä ei ole kummallekaan tullut sitä tyypillistä kylkien kaljuuntumista = nyrhimistä, josta yleensä kystan huomaa. Kasvattaja sanoikin kun tytöt hain, että saattavat jossain vaiheessa elämäänsä tällaiset kehittää. Aika tyypillinen vaiva ainakin tämän rotuisille ilmeisesti.

      Poista