tiistai 13. lokakuuta 2015

Kotona taas ja kuvaterveisiä

Palasin hieman yli viikko sitten kolmen viikon keikkareissulta USA:sta. USA:ssa on aina hieno matkustaa, mutta on se kyllä vastakohtien maa. Samalla todella tuttu ja kuitenkin ihan erilainen kuin Suomi. Yhtään marsua en matkan aikana nähnyt, ja muutenkin aika vähän lemmikkejä. Kuitenkin kaikki koirat, joita näin, olivat todella ylipainoisia, eikä niitä käytetty lenkillä...Marsut olivat Jimmyn hyvässä hoidossa poissaoloni ajan. Sain  usein koti-ikävää aiheuttavia kuvaterveisiä possuilta <3.

Fiksun näköistä porukkaa <3

Poissaollessani Mimmin labratulokset valmistuivat. Ei ole sienen sientä, jee! Olen tosi helpottunut, vaikka en täysin koskaan uskonutkaan, että Mimmillä sientä olisi. Nyt varmaan voin kuitenkin lopullisesti lakata murehtimasta sitä vaihtoehtoa. Tyllerön sekopääkäytös loppui kuin seinään hormonipiikistä, ja Mimmin iho alkoi parantua samalla. Saattoi hyvinkin siis olla stressioire. Mimmillä taitaa olla tapana reagoida ihollaan muutoksiin ja stressiin. Nyt sen iho on tosi hyvän näköinen. Olen kuitenkin ostanut varastoon paria erilaista kasviöljyä (helokki- ja pähkinäöljyä) talven varalle, joita alan kohta syöttämään kaikille abyille, joiden iho kuivuu talvella.
Pimu ei oikein tykkää olla sylissä :D. "Anteeksi, koska pääsen takaisin kotiin?"
Olin jo pidempään ollut tosi tyytymätön syysheinään, jota lähieläinkaupastani Lemmikkitaivaasta saa. Kyseessä on käsittääkseni Illmanin toimittama heinä, jota ainakin näkee pääkaupunkiseudun Faunatar-myymälöissä. Koska sitä toimitetaan eläinkauppaan vain 0,5kg pakkauksissa, olin tilannut erikseen 2 kg pusseja. Hinta on aika suolainen, yli 5€/kg, mutta olisin sen mielelläni maksanut hyvästä syysheinästä. Heinässä on kuitenkin ollut lähes kolmasosa ruskeaa heinää (ei siis kortta vaan ihan ruskeaa heinän lehtiosaa), jota marsut eivät kertakaikkiaan suostuneet syömään. Ne repivät ruskeat heinät häkin pohjalle, ja kun olivat repineet kaiken vihreän, johon seimissä ylettyivät, jäljellä olevan hyvän heinän edessä oli kerros ruskeaa, jonka läpi hyvään heinään ei marsunkuono päässyt käsiksi. Jouduin siis päivittäin auttamaan marsuja repimällä kertynyttä ruskeaa kortta häkin pohjalle, jotta syötävään heinään pääsi käsiksi. Totesin, ettei tämä heinä ollut rahallisen panostukseni tai vaivan arvoista. Lisäksi toimitukset myöhästelivät jatkuvasti, joten jouduin ostelemaan pikkupaketteja heinää ja juoksemaan turhaan kaupassa. Lopetin siis tilaukseni eläinkauppaan, ja täytyy kehua, että sain kyllä valtavan hienoa palvelua sieltä! Myyjä soitti heinäntoimittajalle ihan oma-aloitteisesti kysyäkseen mistä ruskea osa heinään syntyy. Kävi ilmi, että heinä on kasvanut niin tiheästi pellossa, että osa heinästä ei ole saanut valoa ja on siksi muuttunut ruskeaksi. Näin ollen siinä tuskin on ravinteitakaan. Ihan ymmärrettävää siis, ettei se marsulle kelpaa. Myyjä kysyi myös milloin uuden sadon syysheinä tulee kauppoihin, ja arvioitu aika on lokakuun lopussa. Katson siis silloin uudestaan, ja he lupasivat myös ilmoitella minulle, kun uusi heinä saapuu.
Mimmiä kiinnostaa, kuten tavallista  (huomaa söpö tassu) <3
Ennen sitä olen päätynyt tilaamaan heinää Zooplussalta. Onhan se älytöntä tilata heinää ulkomailta, kun haluaisin tukea kotimaisia tuottajia, mutta se on suht mahdotonta meidän ympäristössä. Heinän on oltava syysheinää, koska muu allergisoi Jimmyä, ja lähin hyvä syysheinä on löytynyt Vantaalta, ja reissu edestakaisin kestäisi puolitoista tuntia autolla. Olen tähän mennessä kokeillut kolmea laatua Zooplussalta: JR Farm vuoriniittyheinää (maistui possuille ihan hyvin, mutta pölysi ja korsi oli lyhyttä) sekä Natur wiesen heu -niittyheinää (tämä ei maistu sitten millään, marsut mieluummin paastoavat kuin syövät tätä, ja lisäksi pölisee hirveästi ja Jimmy saa kauheasti oireita, vaikkei heinässä näy kukintoja. Jopa marsut yskivät ja aivastelevat... En osta enää.) Mucki vuoriniittyheinää (paras näistä, maistuu marsuille ja on pölytöntä, mutta ohut korsi epäilyttää hampaiden kulutuksen kannalta) Uusi satsi saapuu näinä päivinä, koska ikävä yllä ensimmäisen kerran Zooplussan nopea toimitus on pettänyt, ja toimitus on kestänyt yli viikon. Edit. hahaa, heinä saapui juuri!

Tietääkö muuten joku, onko marsun terveyden kannalta merkityksellistä syökö se timoteiheinää vai muita laatuja? Itse en jotenkin usko, että luonnossa marsu söisi vain timoteita tai kaipaisi juuri sitä (joo ei marsu ole luonnoneläin, mutta ruunsulatus lienee melkein sama kuin luonnossa elävällä marsulla). Kuitujen, proteiinin ja hiilihydraatin suhde lienee tärkein? Yritän nyt löytää sopivan yhdistelmän maistuvaa lehtevää ja kortista heinää, jotta hampaat kuluisivat ja kuitua olisi riittävästi.

10 kommenttia:

  1. Mullakin oli vähän aikaa Illmannin syysheinää, en tykännyt juuri samasta syystä. Puolet meni hukkaan kun sitä ruskeaa heinää oli niin paljon joukossa.

    Itäkeskus on teille varmasti kaukana, mutta sieltä löytyy Puron syysheinää sekä Megaeläimestä että Faunataresta. 6,90e/2kg joten hinta on musta huokea verrattuna moniin muihin eläinkauppoihin. Sieltä minä sitä kärrään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just sitä Puron heinää mä niin haluisin, kun meidän lähellä oli ennen Isossa Omenassa Megaeläin, mutta se poistui remontin tieltä :( pitää ostaa jos jostain löydän. Sitähän sai myös ennen siitä yhestä nettikaupasta, joka tais lopettaa.

      Poista
  2. Mä olen huomannut nyt useamman kesän tuoreita syöttäessä, että timotei maistuu parhaiten ja massa pysyy parhaiten, jos heinässä on timoteitä. Viime vuoden kesällä pellossa ei juuri timoteitä ollut ja marsut hoikistuivat ja annoin paljon pellettiä lisäksi. Lisäksi marsut on hyvin äkkiä kyllästyneet ei-timotei-heinään. Tallovat alleen, pissivät päälle ja tuumaavat, että nyt on ruoka vähissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Voi olla ettei nuo kaikki laadut siksi kelpaskaan. Nyt saapuneet heinät ovat ihan surkeaa silppua, joten en taida ryhtyä heinän nettitilaajaksi pysyvästi. Josko sitä syysheinää taas alkaisi saada -_-

      Poista
  3. Ootko kokeillut: http://www.lemmikkiexpress.fi/product_details.php?p=250 En ole tilannut tuolta joten en tiedä toimituksesta tai laadusta. Kilohinta ei ole suolainen, mutta sitä pitäis ostaakkin paljon. Ostin nyt Mustista ja Mirristä itsekkin sellaista heinää mikä oli aika ruskeaa. Ei kuitenkaan niin huonoa ettei marsuille kelpaa. Itse olen tykännyt eniten lassilan tilan heinistä, mutta tuskin ovat syysheinää. Vihreää ja pölytöntä kumminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkistä Stella158 :)! Heti tilasin kaksi säkkiä, kun ei marsuille kelpaa nämä uudetkaan heinät. Toivotaan, että tuo on hyvää!

      Poista
    2. Sano sitten millaista se heinä on ja millainen toimitus. Tilasitko 22kiloa siis?

      Poista
    3. Toivottavasti on hyvää heinää. Sulla on aika kamala tilanne. :/ Ympäri vuoden tuolta ei käsittääkseeni syysheinää saa, mutta jos on hyvälaatuista niin voihan sitä ostaa varastookin onhan se aika edullistakin.

      Poista
    4. Joo, toimituksessa voi mennä viikko, mutta kyllä me siihen asti pärjäillään. Kaksi säkkiä on vissiin yhteensä 22-26 kiloa, ja hintahan tossa on varsin sopuisa niin siksi ostin kerralla enemmän.

      Poista