lauantai 7. helmikuuta 2015

Ärsytystä

Äh kun ärrrrsyttää!

Lähdin tänään käymään Hupakon kanssa eläinlääkärissä kun se oli kehittänyt patin pyllynsä päälle. En tiedä milloin, en ole sitä aiemmin huomannut. Koska se oli sellaisessa kohdassa, johon usein toista jahtaava marsu osuu hampaillaan, ajattelin, että patissa voisi olla mätää. Patti ei ollut kovin iso, ehkä sormenpään kokoinen, eiä päällä näkynyt edes rupea, mutta koska en enää tahdo jäädä miettimään hetkeksikään pitääkö vai eikö pidä mennä lääkäriin, menin lääkäriin.
Hupakkoinen ihmettelee maailman menoa <3
Nythän on lauantai, ja taksat sen mukaiset. Patti ei ollutkaan mätäpaise vaan tukkeutunut talirauhanen, eli ei mitään mistä pitäisi olla edes erityisen huolissaan. Ja maksoin siitä hyvästä 145 euroa! No, ehkä maksoin mielenrauhasta ja marsutietämyksen lisääntymisestä. Mutta me oikeasti oltiin siellä 10 minuuttia, ja silti laskutettiin puolesta tunnista! Ehkä sekin kuuluu lauantaitaksaan. Siinä meni ne rahat mitkä piti tässä kuussa säästää. Oma vika kun pitää heti rynnätä lääkäriin.

Kyllä patti sentään tyhjennettiin,ja koska olen vähän outo, sain siitä tursuavan talin määrästä revittyä hieman riemua. Hyii, sitä tuli varmaan teelusikallinen! Hupakko-parka ei tosin tykännyt yhtään siitä toimituksesta, ja patin päältä irtosivat karvat, joten Hupakolla on nyt selässä kalju laikku. Onpahan ainakin helppo seurata, jos puristuskohta alkaa tulehtua. Hupakko on kuitenkin kiltti mussu, ja antoi lääkärin puristaa patin tyhjäksi pahemmin rimpuilematta. Sain kotiin neuloja, joilla voin itse tehdä toimenpiteen, jos patti uusii, kuten hyvin voi käydä. Toivotaan, ettei tarvitse tehdä sitä, ei ole kiva kuunnella kun marsu huutaa.. Kyllä mä varmaan siihen teknisesti pystyn ihan hyvin, ei vaikuttanut kovinkaan vaativalta.

Ilmeisesti näillä sileäkarvaisilla on jonkin verran taipumusta talipatteihin, mutta Hupakkohan on hieman paksun puoleinen. Yksi syy lisää koettaa saada painoa alaspäin.
Löysin patin perusterveystarkastuksen ja korvien putsauksen yhteydessä. Huomasin samalla, että Tyllerön rasvarauhanen oli tosi törkyinen. Vahvistaa mun käsitystä siitä, että pyrkyreillä rasvarauhanen likaantuu nopeammin kuin muilla ;). Voi mun söpöä räyhä-Tylleröä. Pesin kaikkien rauhaset samalla, koska niissä ei missään ollut kauheasti kehumista. Inhoan kyllä marsujen pesemistä lähes yhtä paljon kuin marsut. En tykkää aiheuttaa niille semmoista stressiä, mutta joskus on vaan terveyden nimissä pakko. Tyllerölläkin putkahti cherry eye esiin pesupaniikin yhteydessä. Se olikin kunnon kirkkaanpunainen, juurikin kirsikan näköinen mollukka, joka onneksi meni itsekseen takaisin piiloon parin minuutin kuluttua. Kysyin lääkäriltä cherry eyen hoidosta ja hän sanoi, ettei tarvitse tehdä mitään, jollei silmä ärry. Jos ärtyy, pitää hankkia resepti kortisonia sisälätävään silmätippaan.

Eukolla tuntuu kylkiluut, vaikka paino ei ole tippunut. Alkaisikohan se olla vanhuuden oireita Eukkosella. Kyllähän se sentään täyttää jo 5 vuotta tänä vuonna, vaikkakin vasta lokakuussa. On nämä kaikki mulle niin rakkaita, vaikka huolia välillä aiheuttaakin.

2 kommenttia:

  1. Minulla seitsemästä marsusta kuudella on nyt tai on ollut talipatti. Ovat aina puhjenneet nätisti itsekseen, kehittävät keskelle sellaisen neulankapean reiän josta talia sitten pursuaa... Itse ei kannata niitä kovin vahvasti puristella ettei iho repeä. Ikinä niistä ei kyllä eroon pääse vaan patti täyttyy aina uudelleen. Tai ainakin niin käsittääkseni useimmin käy. Olipas kyllä kallis lääkäri, tuntuu että eläinlääkärit ovat nykyään kalliimpia kuin yksityiset ihmislääkärit mikä tuntuu vähän hassulta.

    Minullakin kesällä 5-vuotta täyttävä marsu tuntuu menettäneen lihasmassaansa vaikka paino on samana pysynyt. Muuttuvathan ihmisetkin luisemmiksi kun ikää tulee, mikseivät sitten marsut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain lääkäristä puhkaisua varten injektioneulan, sen pitäisi ihan siististi tyhjentää patti. Ell sanoi, että patti tulehtuu herkästi jos marsu puhkaisee sen vahingossa itse hampaillaan.

      Joo, lääkärissä käynti on täällä pk-seudulla hirmu kallista, mutta hätätapauksesta sen mielelläni viikonloppuna tai koska vaan suon. Sovet on tosi hyvä paikka, mutta olisin käynyt siellä myöhemmin, jos olisin arvannut ettei tarvii hätäillä..

      Toivon, että tuo Eukon luisevuus on tosiaan vanhuutta, kun muita oireita ei oo, mutta varma näiden kanssa ei vaan ikinä voi olla :(

      Poista