tiistai 18. syyskuuta 2012

Tee-se-itse -häkki



 Ajattelin jakaa kokemuksiani omatekoisen häkin rakentamisesta, sillä ainakin omiin tarpeisiini koin itse nikkaroidun häkin parhaaksi vaihtoehdoksi. Syitä tähän on useita. Ensinnäkin se tulee halvaksi: eläinkaupasta ostettu häkki maksaa pitkälti yli satasen, ja käytetyn häkin löytäminenkin voi olla kiven takana. Eläinkaupan häkit ovat myös melko pieniä, ja suurimmat häkit - joihin jo marsulauma mahtuisikin - ovat todellatodella kalliita. Ainakin tällä hetkellä tekemäni häkki on myös suurempi kuin mikään näkemäni yksikerroksinen tehdashäkki. 
Itse tehty on siis usein hinta-laatu-suhteeltaan paras ratkaisu. Asia, joka ratkaisi sen, että päädyin tekemään enkä ostamaan häkin, oli kuitenkin kuljeteltavuus. Halusin, että häkin saa purettua helposti ja kuljetettua pienessä tilassa, esimerkiksi junassa (marsut ovat matkustettaessa tietysti kuljetuskopassa :). Kun meillä edellisen kerran oli marsuja, jouduimme mökkireissuille ottamaan mukaan melko surkean pienen häkinhäkkyrän, kun autoon ei mahtunut suurempaakaan. Tämän nykyisen kookkaan häkin saan kuitenkin kulkemaan junassa ilman tuskia, ja se mahtuu mukaan, vaikka auto olisi täpötäysi, jihuu! Tavallisesti Ford Focus-parka onkin ääriään myöten täynnä soittimia ja äänentoistokamoja.Suuri parannus siis, ja meille välttämätön. Tässä häkissä ei ole kattoa, sillä meillä ei ole muita lemmikkejä, joten marsut saavat olla rauhassa. Kiipeilyintoa tai -taitoa marsuilta ei yleensä kauheasti löydy, joten katto ei senkään takia ole välttämätön.


Minusta netistä saisi löytyä enemmänkin ohjeita häkin rakennukseen, varsinkin suomeksi. Englanniksi löytyy hyvä sivu, Cavy Cages, jossa on jopa kätevä muunnin jaloista senteiksi. Itse olisin kuitenkin kaivannut mustaa valkoisella siitä, mistä mitäkin rakennusmateriaalia saa ja mitä ne maksavat. Cavy Cagesista ei tietenkään löydy mitään Suomea koskevia tietoja, vaikka siellä muuten onkin paljon asiallista tietoa muustakin marsuihin liittyvästä kuin häkeistä.


 Marsut.net:in foorumin perusteella tiesin, että Cavy Cagesin mainitsemia "taikakuutioita", joita monet ovat ilmeisen onnistuneesti käyttäneet tee-se-itse-häkeissään, löytyy myös Suomesta, mutta varsin vaihtelevasti. Onneksi Annan ja minun lapsuudenkoti sijaitsee pääkaupunkiseudulla, joten hyvät valikoimat ovat siellä ihan nurkan takana. Hong Kongista Martinsillasta löysinkin taikakuutioita suht vaivattomasti nimellä Deutzer modulaarihyllykkö. Pakkauksessa on noin 30 tällaista hyllykköpalaa, kooltaan 35X35cm. Palat siis riittävät kolossaaliseenkin häkkiin. Hintaa yhdellä paketilla oli 34,95e, mikä ei päätä huimaa. Pakkauksessa tulee mukana kiinnikepaloja, joilla neliöt voi yhdistää nurkistaan, mutta ainakaan minä en saanut omista taikakuutioistani kovinkaan tukevia niiden avulla. Lisäksi halusin helpottaa häkin purkamis- ja kokoamisprosessia niin, että kaikkia sidoksia ei tarvitse purkaa, mutta palat saa silti siistiin ja pieneen kasaan kuljetuksen ajaksi. Siksi päädyin kuromaan häkin yhteen nippusiteillä. Nippusiteitä ei tarvitse säästelläkään, sillä 100 kpl pakkaus maksaa Clas Ohlsonilla 2,50e.

Päädyin perinteisten kuivikkeiden sijaan käyttämään pyyhkeitä häkin pohjalla. Pyyhkeet on  siistimpi vaihtaa kerrostalokämpässä kuin puru, ja lisäksi pölyhaittoja ei tule juuri lainkaan. Kuljeteltavuuden kannalta pyyhkeet ovat myös olennaisia, koska niiden ansiosta en tarvitse pohjalaatikkoa. Koska häkki on niin iso (175X70cm), en löytänyt mistään tarpeeksi isoja pyyhkeitä. Siksi päädyin ostamaan froteeta, jonka hinta on 7,20e/metri Eurokankaassa (leveys kätevästi tasan 70cm!). Aika kallista siis, mutta jos näitä pyyhkeitä pystyn käyttämään esimerkiksi vuoden, ne tulevat eläinkaupan puruun verrattuna halvaksi.


 


Kuten kuvasta näkyy, pyyhkeet kiinnitetään häkkiin purjerenkailla. Ehkä kaikki eivät näitä tarvitsekaan, mutta meidän edelliset marsut rakastivat pyyhkeiden alla ryömimistä, joten ajattelin kiinnittää pyyhkeet varmuuden vuoksi kunnolla.. Pyyhettä on häkin pohjalla kaksi kerrosta, ja alempaa ei tietenkään tarvitse kiinnittää. Vain päällimmäinen pyyhekerros on kallista ostofroteeta, sen alla on kirppispyyhkeitä, koska alemman kerroksen ei tarvitse olla yhtenäinen.







Rikkaimuri on kätevä puhdistusväline pyyhkeiden kanssa. Häkki pitää imuroida joka päivä, koska marsut kakkivat papanan noin kerran minuutissa, kuten jokainen marsunomistaja tietää. No, ei se mitään, koska puhdistus on niin helppoa! Kestää ehkä viisi minuuttia, ja häkki näyttää sen jälkeen tosi siistiltä. Suunnilleen kolmen päivän jälkeen pyyhkeet on kuitenkin vaihdettava, sillä pissa alkaa haista. Hintaa en tiedä, koska olen saanut tämän lainaksi äidiltä ja isältä.




 

Pyyhkeiden alla on kosteustilamattoa. Muistaakseni hinta oli 3,95e/metri Hong Kongista, leveys 65 cm. Kosteustilamattoa saa useimmista kodintarvikeliikkeistä, esimerkiksi Anttilasta, Citymarketista, Prismasta, Etolasta jne. Matto toimii myös liukuesteenä, koska alimmaisena on vahakangasta, joka on melko liukasta. Vahakangas on Ikeasta. Se on 150 cm leveää ja maksaa 5,99/metri, mikä on halpa vahakankaaksi. Kuvaa siitä ei minulla ole, mutta näette sen täältä. Olen laittanut vahakankaan päälle ohuelti sanomalehteä, mikä taitaa olla hätävarjelun liioittelua, koska se ei taida olla kastunut kertaakaan. Pyyhkeiden vaihdon yhteydessä pesen kosteustilamaton jos se tuntuu haiskahtavan, mutta ei ole ainakaan vielä tarvinnut.





Häkkiä kiertää kangaskaistale, joka suojaa lattiaa sinkoilevilta heinänkappaleilta ja papanoilta. Se kiinnitetään yhdestä nurkastaan tarranauhalla. Suojusta pitäisi vähän pienentää, koska se vähän lerpattaa. Mutta eikö olekin nätti kangas? Se on kotoisin Annan vintagekangaskokoelmasta. Anna myös suunnitteli suojuksen, koska olen itse vähän käsi avaruudellisen hahmotuskyvyn saralla..

Toivottavasti tästä hartaasta selostuksesta on edes hieman apua muille marsuharrastajille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti