maanantai 15. helmikuuta 2016

Jälleen asiaa kuivikkeesta ja heinästä

Kävin työn puolesta pari viikkoa sitten Vuosaaressa, ja käväisin nopeasti eläinliikkeessä kaupassa käynnin yhteydessä. Punaisesta pallosta ilokseni löysin monta säkkiä Puron syysheinää, ja syöksyinkin suu vaahdossa heti hamstraamaan neljä kahden kilon säkkiä. Myyjä oli vähän hämmentynyt ja tiedusteli onko mulla hevonen. Sanoin, että melkein ;).

 Lemmikkiexpressin syysheinä loppui sopivasti samoihin aikoin, mutta ehdin hetken vertailla laatuja. Täytyy sanoa, että Puron syysheinä on kyllä näistä kahdesta kirkas voittaja. Oli pitkään tuntunut, ettei tuo vanha heinä kulu millään, ja nyt heinäseimet pitää täyttää joka aamu, koska marsut oikein ahmivat Puron heinää. Olen siis tyytyväinen. Luulen, että mun pitää alkaa käydä kerran kuussa hakemassa neljä säkkiä jostain kauempaa. Näyttäisi, että heinämenekki meillä on suunnilleen kaksi kiloa 6-7 päivässä. Kunpa tuota heinää vaan saisi lähempää, mutta ei se varmaan hirveän paha ole kerran kuussa lähteä kauemmaskaan.

Uutta kuivikerintamalla on, että saan vihdoin kokeilla hamppukuiviketta. Pitkään on kiinnostanut kokeilla, mutta en ole saanut aikaiseksi. En tiedä muistanko nyt väärin, että jossain vaiheessa ei ollut mahdollista tilata suoraan Hamppukaupasta pienempiä määriä hamppupaaleja, vaan ainoa vaihtoehto oli nouto tai sitten toimitus oli sen verran kallista, ettei tullut kokeiltua. Nyt tilasin kolme paalia, ja toimituskulut siihen päälle olivat suunnilleen neljännen paalin verran lisää hintaa. Jos hampun kulutus on samaa luokkaa kuin purun, niin pidän hintaa kohtuullisena, sillä tällä määrällä mentäisiin kolme seuraavaa kuukautta, eli kuluja tulisi 20€/ kk kuivikkeesta. Toimituksessa oli vähän ongelmia, mutta Hamppukauppa toimi hyvin, kun kerroin heille tilanteesta.

Kannustimena kuivikekokeiluun on Eukon tassujen tilanne. Sen takatassut ovat olleet nyt huonossa kunnossa. Iho punoittaa ja on alkanut jopa vähän kuoriutua tassunpohjista. Olen rasvaillut tassuja, ja se auttaa kyllä, mutta ajattelin kuivikkeen vaihdon vähemmän kuivattavaan mahdollisesti auttavan enemmän. Katsotaan.

Lisäksi Laatulastu, jota meillä on edelleen vähän jäljellä, ei ole mielestäni paras mahdollinen kuivike. Hassua sinänsä, koska kuvittelin aina halunneeni juuri Laatulastun tapaisen kuivikkeen! Laatulastu ei pölyä kovin paljon ja on siistiä käyttää - tosin hamppu pölyää vielä paljon vähemmän. Mutta koska lastut ovat isoja, ne eivät olekaan erityisen imukykyisiä ja hajua tulee jonkin verran enemmän ja nopeammin kuin purussa. Isot raskaat lastut litistyvät helposti kovksi ja märäksi alustaksi, ja olen käyttänyt lastun päällä paljon heinää pitämään marsujen tassut kuivina ja puhtaina. Nyt sekoittelen loput lastut hamppuun.

Hamppu vaikuttaa näin yhden käyttökerran jälkeen aika hyvältä! Nyt on viides päivä menossa, ja aion juuri siivota, mutta haju ei ole vielä ollenkaan paha. Laatulastu haisisi tässä vaiheessa voimakkaasti jo toista päivää pissalta.

Hampun ominaishaju on hauskan multainen, muistuttaa kasvihuonetta. Hajun tuntee tosin vain, jos tunkee nenän aivan kiinni kuivikkeeseen, eli se haisee selvästi vähemmän kuin puru. Purun hajusta tosin ihan tykkäsin, mutta välillä purussa oli turhan voimakas tärpätin haju, joka ei ollut niin kiva varmaan marsuillekaan. Hamppu ei pölise, ja harmahtava vaalea värikin on ihan kiva. Käsituntuma hampussa on vähemmän kuivattava kuin purussa, se vaikuttaa jopa vähän kosteuttavalta. Saa nähdä millainen imukyky on, sen näkee nyt siivouksen yhteydessä.

5 kommenttia:

  1. Hei,
    oletko joskus kokeillut Euro-lin pellavakuiviketta? Pölyallergisena olen kokenut sen parhaana kuivikkeena. Se on pehmeää, pölyää vähän verrattuna moneen kuivikkeeseen,ja tuoksu on hyvin mieto. Marsuille pehmeää ja mukavaa. Lisäksi se tulee todella edulliseksi. Haen sitä Agrimarketista 20kilon säkeissä, josta riittää ja riittää kuiviketta aina vaan, se "laajenee" säkistä purettaessa. Suosittelen!

    terv. marsufani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole kokeillut! Kuulostaa kivalta! Mikä sen hinta on suunnilleen per paali ja onko imukyky ok?

      Poista
    2. Onko se pellavakuivike? Joku joskus sanoi kalliiksi, mutta enpä ole aikoihin siitä kuullutkaan mitään. Hamppukauppa on mainostanut niin tehokkaasti, että oon jo unohtanut muut vaihtoehdot. :D

      Poista
    3. Pitääpä käydä hakemassa paali
      Agrista kokeiluun!

      Poista
  2. Pellavakuivike juu. 20kg säkki maksaa Tampereen K-maataloudessa 18,20euroa. Tosiaan sekoitin paikan, Agrista hain kanille ruokaa, Euro-Lin pellavakuivike on K-maataloudesta! Saattaahan sitä saada toki muualtakin. Imukyky ok, ei niin hyvä kuin esim. kutterinpurussa, mutta parempi kuin vaikkapa haapahakkeessa. Mulla on usein pellavan seassa puupellettiä, jota saa suht edullisesti, kun ostaa lämmitykseen tarkoitettuja isoja säkkejä. Puupelletti pellavan seassa eliminoi yllättävän hyvin tuota pissanhajua. Vaihdan joka tapauksessa heinien alla olevat kaukalot uusiin pellaviin n.joka kolmas päivä, neljä marsua kuseksii sen verran paljon : )Ja tosiaan tavallista purua en enää voi käyttää, ottaa se pöly nenään ja silmiin niin voimakkaasti.

    Ihan huippua tämä kuivikevertailu ja vinkit! Täytyy itsekin kokeilla hanmppua.

    VastaaPoista