tiistai 18. elokuuta 2015

Mätäkuu

Rakas isoisoäitini Martta uskoi vakaasti mätäkuuhun ja siirsi uskonsa kaikille nuoremmille sukupolville. Mäkin uskon. Joka ei tiedä, mikä mätäkuu on, voi katsoa täältä . Meidän suvussa se tarkoittaa ajanjaksoa heinäkuun lopusta elokuun loppupuolelle. Silloin haavat tulehtuvat ja paraneminen kestää paljon kauemmin kuin normaalisti. Ruokakin pilaantuu ja matot eivät kuivu, jos ne pesee. Tosi juttu.

Mun marsut uskoo selvästi mätäkuuhun myös, ja sairastuu silloin. Tai ainakin Mimmi. Nyt on jo toinen vuosi peräjälkeen kun elokuussa käydään lääkärissä. Käytiin tälläkin kerralla Tammiston Univetissä Pilvi Lassilan luona. Pilvi on mun mielestä tosi kiva lääkäri. Univet on kallis, mutta eipä täälläpäin kovin monta halpaa paikkaa ole, missä tuntisin marsut osaavan lääkärin.

Juttu meni siis niin, että huomasin viikko sitten Mimmin kynsiä leikatessa, että sen etutassut ovat lähes kaljut ja toisen tassun sivulla oli joku ihmeellinen kökkerö valkoista, joka kyllä lähti rapsuttelemalla pois. Lisäksi parin päivän perästä ilmestyi kalju läntti takapuoleen ja korviin tuli aavistus valkeaa, karstamaista ihottumaa.
Kalju tassu. Näyttää kuvassa normaalimmalta kuin on koska kuiva iho näyttää karvoilta.
Kun oireita alkoi ilmestyä pikkuhiljaa, käänsin syyttävän sormen Tylleröön, joka on kiusannut erityisesti Mimmiä ja Pimua viimeisen kuukauden lähes tauotta. Ei ole poissuljettua, etteikö kyseessä saattaisi olla sieni, mutta lääkäri sanoi, ettei tapaus ollut mitenkään päivänselvä. Viljelyssähän se sitten selviää. Mimmistä otettiin siis raapenäytteet, jotka tutkittiin jo loisten varalta (ei löytynyt) ja loput lähetettiin labraan sieniviljelyyn.

Oma arvaukseni oli, että vaikka kyseessä nyt olisikin jokin aiemmin ruususen unta uinunut sienenperhana tai sitten vain ärtynyt iho, niin nylkyttäjä-Tyllerön aiheuttama stressi olisi laukaissut oireet Mimmissä.

Siispä otin myös Tylleröisen mukaan, jos häiriköinnin syynä olisi munasarjakysta. Pilvi löysikin palpomalla suurentuneet munarakkulat ja Tyllerö sai Busol-hormonipistoksen niskaansa. Katsotaan josko Tyllerö nyt rauhoittuisi. Kystat eivät varmaan Tylleröä itseään vielä tässä vaiheessa vaivanneet, koska se on ihan elämänsä kunnossa - turkki vaan säihkyy ja lihaksikaskin se on kun on niin paljon urheillut Pimun ja Mimmin perässä -, mutta muiden stressitasojen vuoksi päädyttiin kuitenkin hoitamaan. Toisaalta Tyllerö oli myös sirkuttanut parina iltana ja yönä, mikä on mun mielestä huono enne koska Akkahan sirkutti ennen kuolemaansa, joten siksikin halusin lääkäriin. Tarkistutin myös Tyllerön nisien alla olevat patit (Hupakolla on samanlaiset) ja ohutneulanäytteen perusteella ne ovat ihan vaan rasvakudosta, eivätkä siis vaadi mitään hoitoa.

Tyllerö käyttäytyi vastaanotolla erinomaisesti, vaikka sai ikäviä piikkejä osakseen, pikkuisen vain piipitti pariin otteeseen. Mimmi sen sijaan oli ihan eri maata - voi jestas sentään... Aivan järkyttävä metelöinti ja reuhtominen parin raapenäytteen ja hammasharjalla harjaamisen takia (mikään näistä siis ei satuta marsua). Mimmi myös pissasi monta kertaa hoitajan päälle ja yritti purra lääkäriä. Ja voin vaikka vannoa, että se ei ollut peloissaan vaan raivoissaan kun joku taas kehtasi kajota hänen ruumiilliseen koskemattomuuteensa. Pikkutiikeri marsun vaatteissa teki ainakin vaikutuksen hoitohenkilökuntaan.. Hoitaja kehui, että Mimmi on iso persoona :D

Lasku rapsakat 253,92€. Ei tässä rikastumaan juuri pääse.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mimmi on vaan paras :D! Oli ihan hyvä että oli tunti varattu koska niiden raapenäytteiden saamisessa kesti ainaki puoli tuntia.

      Poista
  2. Paranemisia poppoolle! Toivottavasti ei ole sientä. Itsekin tykkään Pilvi Lassilasta. Kun Metkusta aika jätti, Lassila hoiti tilanteen ammattimaisesti ja osaanottavasti. Ei ollut mikään pelkkää virkaansa ankeasti hoitava lääkäri, vaan teki tilanteesta helpomman meille kaikille.

    Ja Mimmihän vaikuttaa loistopersoonalta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, samaa mieltä! Empaattinen lääkäri, joka ei lässytä ja on selvästi valmis tekemään parhaansa jokaisen pikkupotilaankin kanssa.

      Mimmi on one of a kind :D! Oon ylpeä sen sisusta, vaikka samalla vähän kyllä hävettää..

      Poista