perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kesämarsut

 Terveisiä kesäparatiisista! Olemme olleet marsujen kanssa muutaman päivän nauttimassa auringosta. Päivät marsut viettävät tällaisessa suunnilleen 3m X 1m -suuruisessa katollisessa aitauksessa. Aitaus on rakennettu kompostiaidoista, ja kattona on jonkinlaista metallista lintuverkkoa. Systeemi toimii mun mielestä ihan hyvin, ja on helppo kuljettaa ja siirrellä. Aidat menevät kasaan ja katto rullalle. Kuvassa näkyvä putki on uusi hankinta. Se on jämäkkä kokoontaittuva kissan leikkiputki (edullinen, muistaakseni 6 euroa) Biltemasta. Keskellä on myös uloskäynti. Putki on todella iso hitti marsujen keskuudessa. Se on hyvä makuupaikka ja parhaimmillaan putkessa onkin ollut neljä marsua ihan taju kankaalla. Niin söpöä <3! Myös puisten koppien alla on nähtävästi hirveän hauska ryömiskellä, vaikka tilaa on vain viisi senttiä korkeussuunnassa. On tosi huvittavan näköistä kun lättänä marsulettu ryömii kauheaa vauhtia kopin alla :). Vaikka kotona marsut rakastavat juoda vettä, ulkoillessa sitä ei kulu juuri ollenkaan. Myöskään kuivaheinä ei oikein kelpaa, mutta pellettiä kuluu vähän. Hyvähän se vaan on, että tuore ruoho maistuu.

Yöjärjestelyt olen joutunut vähän improvisoimaan, koska täällä on ollut ihan järjettömän kosteaa öisin. Tarkoitus oli alun perin yhdistää eräänlaisella portilla kaksi taka-alalla näkyvää puista koppia, joihin olen värkkäillyt vanhoista peitoista toppapäällykset. Kosteus kuitenkin tunkee joka paikkaan, ja koska olen vähän neuroottinen marsujen suhteen, ja pelkään niiden vilustuvan, päätin tehdä pressusta ja neljästä kompostiaidasta "teltan" marsuille. Toisin sanoen käärin komostikehikon pressuun alta, päältä ja sivuilta, laitoin pohjalle vanhan peiton ja koetin eristää koko komeuden mahdollisimman hyvin kosteudelta ja vedolta. Olen tunkenut kaikki paikat täyteen heinää, jotta marsut pystyvät lämmittämään itseään paremmin. Puukopit ovat pressujen sisällä myös, mutta lattiallekin pääsee oleskelemaan, vaikka pinta-alaa ei paljon olekaan. Pienihän se on, mutta oikein muuta vaihtoehtoa ei ole kun marsuja ei allergisten takia voi tuoda mihinkään sisätiloihin. Pressujen sisältä kuuluu välillä kiljuntaa ja vingahtelua, kun toisen pärstä ei miellytä, joten ihan hyvä, että kopeista pääsee poiskin. Varsinkin Tyllerö on kiusannut pöljän näköisenä niskakarvat pörhössä huristellen kaikkia.

Nyt viime yön marsut ovat saaneet olla kellarissa, jossa lämpötila on noin 20 astetta ja kosteutta vähemmän kuin ulkona. Lisäksi minun ei tarvitse päivystää teltassa koko yötä peläten petoeläimiä.. Silti stressaan ja herään aikaisin taputtelemaan ruohikkoa toivoen, että se kuivuisi mahdollisimman nopeasti. Päivisin siirtelen varjokankaita jatkuvasti ja käyn katsomassa marsuja vähintään puolen tunnin välein. Huokaus. Marsuilla on luultavasti kivaa, mutta nähtävästi mä en pysty olemaan ylihuolehtimatta. Toivottavasti kaikki sujuu kommelluksitta vielä pari päivää.


2 kommenttia:

  1. Voi ihana, että saavat olla pihalla ::) Minä laittaisin varmaan toiseen päätyyn muutaman laudanpätkän, niin olisi sellainen kuivakin paikka, jos nurmikko on kosteaa.
    Mutta kyllä nuo tuolla pärjäävät ::)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tyttöset tuntuvat saavan paljon irti ulkoilusta! Kuvissa näkyvässä aitauksessa possukat ovat tosiaan vaan päivisin, joten silloin nurmikko on jo kuiva :). Tuntuu oikeastaan, että näin lämpimällä säällä marsut tykkäävät välillä käydä makoilemassa nurtsilla, joka on vähän pyyhkeitä viileämpi löhöilypaikka.

    VastaaPoista